De multiculturele persoonlijkheid

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen met een migratieachtergrond. Zij zijn zich er niet altijd van bewust dat culturele factoren zo diep doorwerken in de persoonlijkheid. Het gaat om gevoelens die nog niet herkend worden en die nauwelijks benoembaar zijn.

Iedereen met meer dan een cultuur in zijn achtergrond heeft een multiculturele persoonlijkheid. Dat is geen ziekte, afwijking of buitengewone gave. Het betekent dat je identiteit en van daaruit je persoonlijkheid gevormd is door grotendeels onbewuste invloeden vanuit meer dan een cultuur. Dit is het geval bij alle kinderen en kleinkinderen van immigranten en bij intercultureel geadopteerden. Door de natuurlijke behoefte ergens bij te horen kies je onbewust voor de dominante cultuur; de Nederlandse. Daarmee vergeet je een stuk van jezelf. Veel hindernissen die je in je leven tegenkomt zijn daartoe te herleiden.

Leren begrijpen wie je bent is de basis van een evenwichtige en gelukkige levensloop: met toegenomen zelfkennis kun je leren keuzes te maken die aansluiten bij wie je bent.

Bron: De multiculturele persoonlijkheid, Een gouden kans van Irene Ypenburg

Auteur: Ursula Lindner

talentencoach | lichaamsgericht werkend psycholoog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s