haptotherapie en lichaamsgericht werken

Haptotherapie is een therapievorm, een toepassing van haptonomie, die je helpt meer contact te maken met wat je voelt.

Haptotherapie wordt toegepast bij zowel lichamelijke als psychische klachten, waaronder (onbegrepen) lichamelijke klachten, stress en burn-out, traumaverwerking of vraagstukken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Deze therapie is geschikt voor kinderen en volwassenen.

Hoe werkt het? Aan de hand van jouw hulpvraag plaatsen we jouw gevoel en gevoelens in het juiste perspectief. Dit doen we door middel van gesprekken, oefeningen en aanraken. Zo brengen we denken en voelen in balans.  

Door te luisteren naar je gevoel en er mee te leren omgaan, kom je vitaler in het leven te staan.

Vooral de lichaamsgericht oefeningen en het aanraken zijn het onderscheidende van haptotherapie. Aanraken is een heel directe vorm van communicatie. Een aanraking maakt zichtbaar en voelbaar wat het lichaam te vertellen heeft, ook wanneer woorden tekortschieten of alles al gezegd is.

Haptotherapie geeft je inzicht in wat jou beweegt (emotioneel), hoe jij beweegt (fysiek), en hoe dit een rol speelt in jouw contact met anderen.

Haptotherapie geeft inzicht in jezelf

De haptotherapeut gaat met jou op zoek naar wat je denkt, wat je voelt, hoe je handelt en wie je bent. Via je eigen lichaam ervaar je wat actueel is in relatie tot jezelf en tot een ander. De ervaringen worden in een sessie benoemd, verduidelijkt en helder voor je gemaakt. Of de therapeut nodigt je uit om zelf je ervaringen te verhelderen en delen. Dit gaat via gesprek en (ervarings)oefeningen. Zo krijg je steeds meer inzicht in jezelf.

Herkennen van je gevoel(ens)

Haptotherapie werkt met jouw gevoel als ingang.  In de haptotherapie zoeken we samen op een duidelijke en concrete manier naar het herstellen van de balans tussen hoofd (wat denk en vind ik), hart en buik (wat voel en ervaar ik). Haptonomie – de leer ten grondslag aan de haptotherapie – gaat er van uit dat je gevoelens en gedachten zich vertalen naar signalen in je lijf. Met haptotherapie word je je (weer of meer) bewust van deze signalen. Bijvoorbeeld: veranderingen in spierspanning, ademhaling, pijn en (on)rust.  In een sessie doe je meteen nieuwe ervaringen op die direct voelbaar zijn. Het gevolg is dat je deze signalen sneller herkent en leert te interpreteren. Zodat je vervolgens je gedrag en handelen kunt baseren op wat je voelt en ervaart.

Omgaan met gevoelens

In de haptotherapeutische begeleiding worden tevens ervaringen aangereikt hoe om te gaan met je gevoel, hoe gevoelens en emoties er te laten zijn in een voor jou goede balans.

Contact en communicatie

Een heel groot deel van onze communicatie gebeurt onbewust en non-verbaal: denk aan uitstraling, ogen, stem, toon en presentie. Onze aanwezigheid heeft invloed op de ander en omgekeerd heeft de aanwezigheid van de ander invloed op ons. Haptonomie maakt je bewust van je lichaam, de signalen die jouw lichaam je geeft in reactie op een situatie of in reactie op een ander persoon. Je kunt dus voelen wat bepaald gedrag of een situatie met jou doet! Je lichaam laat je weten waar we vaak, door alle hectiek van de dag en de vele prikkels die we krijgen op en dag, geen aandacht (meer) voor hebben. Hoe bewuster jij bent van je zelf en hoe meer jij aanwezig bent in je lijf, hoe beter je kunt communiceren en verbinden met anderen.