Dit stuk gaat over kinderen die vastlopen op school, terwijl het eigenlijk best slimme kinderen zijn. En over hoe we deze kinderen kunnen helpen in het onderwijs wanneer we aansluiten bij de manier waarop ze leren. Ik ben onlangs opgeleid in de Kernvisie methode van Wim Bouman en heel enthousiast over de resultaten. Hieronder meer daarover.
Het zit er wel in maar het komt er niet uit
Resultaten blijven achter, automatiseren lukt niet, concentreren is een ramp. Kinderen die moeite hebben om de lesstof in zich op te nemen op de manier waarop school die aanbiedt. Ze zijn slim genoeg, maar het past gewoon niet bij ze.
Krachtig anders leren
“We automatiseren niet aan de hand van klank-tekenkoppeling en spellingsregels, maar op basis van woordbeelden.”
In maart 2015 heeft een team van neurowetenschappers onder leiding van prof. dr. Maximillian Riesenhuber vastgesteld, dat wij niet automatiseren aan de hand van de klank-tekenkoppeling of spellingsregels, maar door middel van het woordbeeld.
Visueel en gevoelsmatige denkers
Als je als uitgangspunt neemt dat kinderen met bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie een andere leerstijl hebben in plaats van een neurologische afwijking, kan je op een andere manier naar deze kinderen kijken en hen laten leren vanuit hun eigen talenten en kracht. En dan blijkt er opeens een heleboel mogelijk.
Ik spreek ze aan op hun talenten, op hun manier van leren. Hun resultaten op school worden beter, waardoor ze merken: ik kan het ook!
Kinderen ontdekken dat deze manier van leren hen helpt bij spelling, lezen en rekenen. Door te ervaren dat deze manier van leren helpt, zie ik kinderen groeien in zelfvertrouwen.
Lees meer over de Kernvisie methode op https://www.kernvisiemethode.nl
Bouman, W., Krachtig ander leren. Wizard Wise, Ede 2018
Bouman, W., Het zit er wel in maar het komt er niet uit. Tips voor kinderen met een rechtsgeorienteerde leerstijl. e-book