Beter bij de les

108-0876_IMG

Kinderen leren hoe ze het beste kunnen leren

Met de training Beter bij de les oefenen kinderen op de basisschool (tussen de 8 en 12 jaar) met neuropsychologische vaardigheden die belangrijk zijn bij het leren, zoals: aandacht, planning, werkgeheugen, doel- en taakgericht gedrag. Ze trainen hun werkgeheugen en krijgen meer inzicht in hun leergedrag.

Herken je dit bij je kind of leerling?

    • Informatie gaat het ene oor in en het andere oor uit;
    • Vraagt vaak: ‘Wat moest ik ook alweer doen? ‘
    • Kan maar moeilijk beginnen met het werk;
    • Is na twee instructies de eerste weer vergeten;
    • Eenmaal begonnen aan het werk haakt hij/zij vaak halverwege af;
    • Vergeet regelmatig de gymtas.

Kinderen met minder sterke executieve functies ( de regelfuncties van het brein), zoals kinderen met ADHD of leerproblemen, hebben op school vaak problemen met het werkgeheugen, plannen en controleren. Deze functies spelen een cruciale rol bij het leren en zijn dan ook voorspellend voor leerprestaties. Beter bij de les is een bewezen effectieve methode om precies die vaardigheden op een gerichte en leuke manier te trainen.

 

“Ik merk dat ik nu ook in de klas dingen beter kan onthouden. Bijvoorbeeld als de juf een instructie heeft gegeven, kan ik nu sneller aan de slag”

Joris, 10 jaar

De training aan het kind

De training is intensief en duurt minimaal 5 weken waarbij er dagelijks individueel op school (buiten de klas) wordt getraind gedurende 45-60 minuten onder begeleiding van een coach. We oefenen op een speelse en effectieve manier in het toepassen van vijf kernvaardigheden die voor het kind belangrijk zijn bij het leren leren en het uitvoeren van taken:

    • Gerichte aandacht (ontspannen klaar zitten, ademhaling, leren instructie te herhalen);
    • Planning en initiatie (leert een plan te maken en zelfstandig te starten met een taak);
    • Verdeelde aandacht en werkgeheugen (leert aandacht bij een taak te houden ondanks afleiding en emotie en leert om mentaal informatie vast te houden en tegelijkertijd te bewerken);
    • Doel- en taakgericht gedrag (zet ook door als het moeilijk is en leert zelf problemen op te lossen);
    • Metacognitie (reflectie en controle van het eigen functioneren).

Betrokkenheid van ouders en leerkracht

Voorafgaand, tijdens en na afloop van de training is er intensief contact met de leerkracht en de ouders. In de sessie met het kind wordt er steeds een verband gelegd met de situatie in de klas en/of thuis. Ouders en leerkracht worden meegenomen in de taal van de training en kunnen zo goed aansluiten bij de belevingswereld en de leerhouding van het kind. Door het leren gebruiken van dezelfde ‘taal’ in de klas en thuis, kan het kind makkelijker vertellen over het geleerde en het beter toepassen in de praktijk van alledag. En dat is waar het tenslotte over gaat!

  • Beter bij de les is ontwikkeld door een projectteam van De Bascule, academisch centrum voor kind- en jeugdpsychiatrie, in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum (AMC) en is bewezen effectief. Dit blijkt uit een onderzoek in de praktijk bij een groot aantal scholen en kinderen in de regio Amsterdam.Lees meer op https://www.piresearch.nl/producten/beter-bij-de-les en http://www.bbdeles.nl